Družstevní Zahrada Gallas v Liberci získala od bank skvělé podmínky, družstevníci dostanou i v těžké době výhodný úvěr

Liberec, 12. prosince 2022 – Vysoká inflace se podle ekonomů udrží ještě nejméně dva roky. Základní sazba úroků pro hypotéky se vyšplhala nad 6 %, celkové náklady pro držitele hypotéky, tzv. RPSN dosahují běžně až sedmi procent.  Projekt Zahrada Gallas už teď ale nabízí díky spolupráci s bankami dlouhodobě úrok 6,5 % ročně. Kvůli inflaci a vysokým hypotékám klesají developerům prodeje bytů do osobního vlastnictví, zájem o družstevní bydlení ale stoupá. Potvrzuje to i projekt rodinného družstevního bydlení v libereckém Františkově, který jen za tři měsíce rezervoval téměř polovinu bytů.

Inflace se v posledním čtvrtletí tohoto roku pohybuje kolem 18 %.  Můžeme očekávat, že ještě během příštího roku bude stále ve dvojciferných číslech, její klesání odborníci očekávají až v roce 2024. Česká národní banka se intervenci snaží inflaci snižovat, ale ani její prognózy na příští rok nejsou jiné. I v následujícím období se úrokové sazby budou pohybovat u tříměsíční sazby PRIBOR nad 7 % p.a.

V prostředí, které takovým způsobem zvýšilo úrokové sazby, mnoho zájemců bojuje s nemožností si vzít hypotéku na vlastní bydlení.  Možnou odpovědí na potřebu financovat bydlení je družstevní forma, která garantuje zájemcům fixní úrokovou sazbu maximálně 6.5 % p.a., konkrétně v projektu Zahrada Gallas v Liberci.  „Výhodou uzavřené úvěrové smlouvy mezi bytovým družstvem Zahrada Gallas a úvěrující bankou je zejména skutečnost, že smlouva umožnuje družstvu měnit jak délku fixace úrokové sazby, tak i délku splácení ještě před zahájením splácení úvěru. Největším „trhákem“ je ale možnost snížení úrokové sazby na poslední chvíli podle aktuálních podmínek trhu. No, a protože víme, že úvěr začneme splácet až po kolaudaci stavby, tedy někdy na začátku roku 2025, očekáváme pokles úrokových sazeb k hranici 4,5 % ročně,“ říká Petr Černý, člen představenstva bytového družstva Zahrada Gallas a předseda představenstva Stavebního bytového družstva SEVER, které se na výstavbě nových domů podílí.

Jeho slova potvrzují také zástupci největších bank v České republice. „Na Konferenci Fórum BD, která se věnovala také družstevní bytové výstavbě zazněla predikce poklesu úrokových sazeb do intervalu 4-5 % p.a. v horizontu dvou let,“ říká Martin Kroh, hlavní organizátor konference a předseda Společnosti pro rozvoj bydlení.

Kromě jistoty, že úroková sazba se nezvedne, mají budoucí členové družstva Zahrada Gallas ještě další pevný bod. Uzavřená smlouva s družstvem garantuje, že se v průběhu výstavby nezvedne ani cena stavěných bytů. V opačném případě totiž mohou od smlouvy odstoupit bez jakýchkoliv sankcí.

Původně nevzhledný brownfield se promění do dvou let v družstevní byty především pro rodiny s dětmi. Výstavba domů z pera prestižního anglického architektonického studia Chapman Taylor, vychází z prvorepublikových činžovních vil typických pro Liberec. Domy budou maximálně šestipodlažní s nejvíce čtyřmi desítkami bytů. V první etapě jich vznikne necelá stovka. Architektem, který projekt Zahrada Gallas nyní dotváří je studio Třiarchitekti pod vedením Davida Mareše. Výhodou projektu je také poloha blízko libereckého nádraží, a přesto nedaleko centra Liberce i okolní přírody. Místem protéká Františkovský potok, který se stane součástí zahrad. V místech, kde je v prostoru viditelný, ho odborníci vyčistí a odstraní kolem něj nežádoucí porost. S další etapou počítají stavitelé do konce roku 2025.